GOOGLAJ i pretražuj svašta nešta

utorak, 9. kolovoza 2011.

10.II.b Početak ulaska RH u EU + II.c Tijek ulaska

Početak ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju

Prema članku 49. (bivši članak O, svaka europska država koja poštuje načelo slobode, demokracije, poštivanja ljudskih prava i sloboda te vladavinu prava (prema članku 6.), može podnijeti zahtjev za članstvo u EU. Nakon podnošenja zahtjeva Europsko vijeće zatražit će Europsku komisiju da izradi mišljenje (tzv. avis) o spremnosti države koja je podnijela zahtjev. Ukoliko je mišljenje pozitivno Europsko vijeće donijet će odluku o postavljanju u status kandidata, te prema procjeni pozivati Europsku komisiju da započne pregovore s tom državom.

 
Kao što i vjerojatno znate Hrvatska je podnijela zahtjev u Ateni 21. veljače 2003. Zahtjev je uručio hrvatski premijer Ivica Račan trenutačnom predsjedniku Europske unije grčkom premijeru Costasu Simotisu. Hrvatska je predala zahtjev za članstvo s ciljem da ubrza svoj put prema Europskoj uniji i uključi se u sljedeći val proširenja, zajedno s Rumunjskom i Bugarskom, koji je predviđen za 2007. godinu.Tada su mnogi smatrali da će to biti mnogo kasnije zbog nedovoljno dobre suradnje s Haaškim sudom i velike nezaposlenosti, ali uvijek se treba sjetiti onog gesla "Kad se hoće, sve se može" ili još bolje ono iz priče Mate Lovraka "Kad se male ruke slože, sve se može !". Hrvatski sportaši ruše svjetske rekorde pa zašto ne bi i "Hrvatska vlast" odnosno svi mi porušili koji rekord i ostali zapamćeni.

Još valja reći kako je Hrvatska uz zahtjev i saborsku deklaraciju priložila i originalno rješenje, promotivni CD pod imenom "RE: member CROATIA". Hm, kako smo kreativni, zar ne ? Na CD-u su prigodni govori predsjednika Mesića i premijera Račana, osnovni podaci o Hrvatskoj i videozapis "Ljepote kraljice Mediterana", na kojem su predstavljene turističke ljepote Hrvatske i povijesne znamenitosti. Da se mene pita, "običnog čovjeka", predložio bi da Hrvati još naprave Europskoj uniju i novu Internet stranicu. Stranicu koja bi bila lijepo dizajnirana, bogata sadržajem, tehnički odlično napravljena, tako da joj se svi dive. A na kraju, tamo obično gdje stoji copyright, pisalo bi Made in CROATIA. I to bi onda uručili Europskoj uniju kao poklon od Hrvatske. Očito je da Europska unija vapi za informatičkim znanjem i tehnologijom, a to im baš i ne uspijeva. Slažete se ?


Tijek ulaska

Nakon zahtjeva za članstvo, Europska unija počinje pregovore sa Hrvatskom. Europska unija razmotrit će usklađenost s kriterijima za članstvo. Glavni kriteriji određeni zaključcima Europskog vijeća iz Kopenhagena 1993. godine su:


-          postojanje djelotvornog tržišnog gospodarstva te sposobnost zemlje da se suoči s
konkurentskim pritiskom tržišnih   snaga unutar unije  
-       sposobnost preuzimanja obveze članstva u EU te prihvaćanje ciljeva političke,
        gospodarske i monetarne  unije

-          1995. godine u Madridu, Europsko vijeće dodalo je još dva kriterija:

-          sposobnost državne uprave da uspostavi i ojača institucije za primjenu i
provedbu ciljeva i obveza koje donosi članstvo u EU.
        -       prilagodba administrativne strukture.

I naposljetku 1999. godine u Helsinkiju, Europsko vijeće dodalo je kako države kandidatkinje trebaju "dijeliti vrijednosti i ciljeve EU, navedene u Ugovoru". Također, države kandidatkinje trebaju razriješiti sva granična pitanja i uspostaviti stroge norme u području nuklearne sigurnosti. Tek kada Hrvatska razriješi te kriterije, moći će razgovarati o ulasku u Europsku uniju. Svaka država pojedinačno pregovara s EU (Predsjedništvom i Europskom komisijom) o pojedinom poglavlju acquis-a. Tijekom pregovora, države kandidatkinje moraju obvezno usvojiti, primijeniti i poštivati acquis. Kada pregovori završe, Europsko vijeće donosi jednoglasnu odluku o primanju novih članica. Ukoliko većina Europskog parlamenta, kaže "da" za ulazak zemlje kandidatkinje, ta zemlja je spremna za potpisivanje Ugovora o pristupanju. U državi kandidatkinji još je potrebno provesti referendum o ulasku u Europsku uniju.

Ukoliko referendum bude pozitivan (ukoliko je većina građana za ulazak u EU) , ta država kandidatkinja postaje punopravna članica EU.

Nema komentara:

Objavi komentar

Imate kakvi pitanja, napisite mi svoj komentar